14.08.2024

Jakie opakowania gastronomiczne wybrać? Z pokrywką czy do zgrzewu?

Powrót

Jeśli prowadzisz biznes w branży gastronomicznej lub zajmujesz się przygotowywaniem żywności na wynos, wiesz, jak ważne jest właściwe opakowanie. Nie tylko chroni zwartość, ale także utrzymuje temperaturę i świeżość posiłków przez dłuższy czas. Zdecydować się na opakowania z pokrywką czy te przeznaczone do zgrzewu?

Z pokrywką czy zgrzewane?

Opakowania z pokrywką są wygodne i proste w użyciu – wystarczy nałożyć pokrywkę i gotowe! Doskonale sprawdzają się w przypadku potraw na wynos, ponieważ klient może zdjąć pokrywkę, a następnie ją założyć, jeśli np. nie zje całego dania i chce zostawić je na później. Jeśli prowadzisz firmę cateringową lub sprzedajesz jedzenie na wynos, lepszym wyborem będą opakowania zgrzewane. Dlaczego? Opakowania z pokrywkami nie zapewniają odpowiedniej szczelności. Takie pojemniki sprawdzają się jedynie w przypadku potraw przygotowywanych na miejscu i „na świeżo” czyli max 24h przed konsumpcją. Firmy cateringowe wybierają zgrzew, ponieważ umożliwia on zastosowanie technologii MAP, czyli pakowania w modyfikowanej atmosferze z użyciem azotu. Taki sposób pakowania zapewnia przedłużenie trwałości i świeżości potraw nawet do 12 dni.

Zgrzew jako forma zamykania opakowań jest często wybierana do pakowania warzyw, owoców, mięsa i innych produktów spożywczych, ponieważ takie pojemniki na żywność utrzymują świeżość i przedłużają trwałość produktów.

Oba rozwiązania mają swoje zalety. Łatwo otwierane opakowania z pokrywką są wygodne dla klientów i ułatwiają porcjowanie. Z kolei szczelne opakowania do zgrzewu lepiej chronią żywność przed wyciekaniem i przedłużają świeżość potraw, co jest ważne w przypadku transportu lub dłuższego przechowywania.

Kilka wskazówek

Jeśli prowadzisz niewielką kafeterię lub bar mleczny, w którym klienci często jedzą na miejscu, opakowania z pokrywką mogą być lepszym wyborem. Ich łatwe otwieranie i możliwość zdjęcia pokrywki to duże ułatwienie dla klientów.  Z drugiej strony opakowania do zgrzewu sprawdzą się lepiej, jeśli Twoja działalność polega na dostarczaniu żywności.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać z obu sposobów pakowania! Możesz na przykład używać opakowań z pokrywką do dań na wynos, jeśli klient sam zabiera je ze sobą, a opakowań do zgrzewu, jeśli realizujesz dostawy jedzenia na wynos.

Niezależnie od wyboru, staraj się korzystać z materiałów ekologicznych i propagować recykling. W ten sposób zapewnisz nie tylko smaczne i bezpieczne posiłki, ale także zadbasz o środowisko naturalne.