29.11.2022

Sprzedaż żywności na wynos. Bezpieczeństwo i higiena w transporcie

Powrót

Sprzedaż żywności na wynos powinna być prowadzona bardzo odpowiedzialnie i zgodnie z obowiązującymi normami. Wymaga to odpowiedniego przygotowania, aby żywność była pakowana i transportowana w bezpiecznych i higienicznych warunkach. Tylko w ten sposób można zadbać o utrzymanie jej jakości, a także o bezpieczeństwo konsumentów. Niezwykle ważne w całym procesie są opakowania dla gastronomii. Na co postawić?

Zgodność z obowiązującymi przepisami

Prowadzenie lokalu gastronomicznego lub firmy cateringowej to spore wyzwanie. Jako właściciel musisz zadbać o szereg aspektów. Niezwykle ważne jest prowadzenie działalności zgodnie z obowiązującym prawem. W nim wyszczególnione są normy dla:

  • jakości wody;
  • jakości żywności;
  • wyposażenia lokalu;
  • eksploatowanych narzędzi;
  • stanu technicznego budynku;
  • osób zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności;
  • bezpiecznego i higienicznego transportu w przypadku produkcji żywności na wynos.

Oczywiście każda firma działająca w szeroko rozumianej gastronomii musi posiadać pozwolenie sanepidu. Jeżeli prowadzisz lub planujesz prowadzić sprzedaż na wynos, to jednym z kluczowych aspektów są higieniczne opakowania na żywność.

Plastikowe opakowania dla gastronomii

Popularnym i sprawdzonym rozwiązaniem w przypadku sprzedaży żywności na wynos są plastikowe opakowania. Pozwalają na bezpieczne i higieniczne transportowanie żywności. Wysokiej jakości tworzywo sztuczne jest bezpieczne dla żywności oraz konsumentów, dlatego można stosować je bez obaw. Atutem plastiku jest jego mała waga, a także spora elastyczność. Dostępne na rynku produkty pozwalają na transportowanie różnego rodzaju żywności. Ponadto plastik pozostaje tani w produkcji, co przekłada się na obniżenie kosztów produkcji gastronomicznej i pozwala na utrzymanie konkurencyjnych cen. To w połączeniu z trwałością i bezpieczeństwem eksploatacji sprawia, że plastik wciąż cieszy się sporą popularnością wśród właścicieli lokali gastronomicznych i firm cateringowych. Do tego jest zgodny z rygorystycznymi normami sanepidu.

Jakie materiały gwarantują bezpieczeństwo i higienę transportu żywności?

Tworzywa sztuczne od lat wykorzystywane są w transporcie żywności. Obecnie do najpewniejszych i bezpieczniejszych materiałów tego typu należą: polipropylen, wood plastic composites, tworzywa biodegradowalne i biotworzywa. To sprawdzone opakowania dla gastronomii, które w Bittner powstają z wykorzystaniem nowoczesnej i wydajnej technologii. Wszystko po to, aby zachować najwyższą jakość świadczonych przez gastronomię usług.

Dobry wybór dla restauracji i firm cateringowych

Opakowania dla gastronomii to wybór zarówno dla lokali gastronomicznych, jak i firm cateringowych. Szybkie i wygodne pakowanie z zachowaniem najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa sprawia, że do klienta trafia produkt zachowujący swoje właściwości. To klucz do tego, aby budować stabilną pozycję na rynku.