12.01.2023

Opakowania jednorazowe – z polipropylenu czy z pulpy trzcinowej?

Powrót

Jednorazowe opakowania na żywność muszą spełniać szereg rygorystycznych norm. Przede wszystkim powinny zapewnić bezpieczny i higieniczny transport oraz przechowywanie żywności. W ostatnich latach do popularnych wyborów producentów należą m.in. opakowania jednorazowe z PP, czyli polipropylenu. Czym różnią się od tych wykonanych z pulpy trzcinowej?

Opakowania z polipropylenu – charakterystyka

Materiał PP, czyli polipropylen, to tworzywo sztuczne. Obecnie to jeden z najbezpieczniejszych i najpopularniejszych polimerów, które wykorzystywane są w produkcji artykułów mających kontakt z żywnością. Produkty tego typu doskonale sprawdzają się jako rozwiązania jednorazowe, jednak z powodzeniem sprawdzą się także jako materiał wielokrotnego użytku. Polipropylen jest bezwonny, odporny na wilgoć i bardzo wytrzymały. Nie ulega deformacji pod wpływem temperatury posiłku. Doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku mrożenia, jak i podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych. Wysokiej jakości polipropylen z powodzeniem można poddać recyklingowi i przetwarzać wielokrotnie. Pozostaje przy tym tani w produkcji, dlatego pojemniki na żywność z PP są chętnie wykorzystywane przez firmy cateringowe, restauracje itp.

Opakowanie z PP i pulpy trzcinowej – porównanie

Od jakiegoś czasu jako alternatywa dla PP promowana jest pulpa trzcinowa. Warto zatem porównać charakterystykę obu materiałów pod względem wytrzymałości, wygody użytkowania i bezpieczeństwa przechowywanych produktów żywnościowych. Sprawdźmy kilka kluczowych parametrów.

Wytrzymałość

Tu zdecydowanie lepiej wypadają opakowania z polipropylenu. Te wykonane z pulpy trzcinowej mają tendencję do szybkiego rozmiękania w wyniku nasiąkania wodą lub działania wyższych temperatur. Już po kilku godzinach może okazać się, że opakowanie przecieka.

Odporność na uszkodzenia

Oczywiście opakowania z PP są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie temperatury. W związku z tym stanowią lepsze zabezpieczenie żywności w transporcie. Lepiej ochronią żywność oraz sprawią, że jej przewożenie i przechowywanie będzie bardziej higieniczne.

Cena

Opakowania jednorazowe z PP są zdecydowanie tańsze w produkcji niż pojemniki z pulpy trzcinowej. Dzięki temu producent żywności, restauracja czy też firma cateringowa mogą zachować niższe ceny swoich usług. Wówczas łatwiej konkurować na wymagającym rynku. Dla wielu klientów aspekt ekonomiczny ma kluczowe znaczenie, dlatego opakowania jednorazowe z polipropylenu są chętniej wykorzystywane w branży gastronomicznej.

Jako Bittner dokładamy wszelkich starań, aby oferowane przez nas opakowania jednorazowe z polipropylenu spełniały najwyższe rynkowe standardy. Dzięki nam zadbasz o bezpieczny i higieniczny transport żywności. Sprawdź katalog naszych produktów i wybierz pojemniki na żywność dostosowane do Twojej oferty!